Open menu

maandoverzicht 256x192Nederlanders zijn verslaafd aan vlees en dat zal voorlopig niet veranderen. Overheidspogingen om de vleesconsumptie te reduceren werken averechts. Maar liefst 12% van de Duitsers is vegetariër of veganist. De beste manier om vega-producten te promoten is door ze niet zo te noemen. Ultrabewerkt voedsel kan tot depressies leiden. Kurkuma is goed bij maagklachten. Na krimpflatie hebben we nu 'skimpflation': minder kwaliteit bij gelijke prijs. September 2023 in vogelvlucht.

Vlezig nieuws

Milieu Centraal slaat alarm: Nederlanders zijn verslaafd aan vlees en daar komt voorlopig geen verandering in. Vlees is tenslotte lekker, sociaal en het hoort erbij, vinden velen. Duurzaam op vakantie is prima, maar minder vlees is voor de meesten een brug te ver. Volgens een woordvoerder van de vleesindustrie is het sowieso een illusie om te denken dat we zonder vlees kunnen.

Volgens specialisten van de ING is het onverstandig om te forceren dat er minder vlees wordt gegeten. Bij te veel overheidsbemoeienis ontstaat er weerstand. We zijn gewoontedieren en we zijn als volk gehecht aan vlees. Daarom zullen er nog tientallen jaren overheen gaan voordat hier verandering in komt.

De vegetarische McKroket van McDonald's zorgt voor woede en scheldkanonnades: klanten willen die 'teringzooi' echt niet eten. Vanaf november kunnen de verstokte carnivoren weer bij de fastfoodketen terecht voor een echte vlees-McKroket.

Een Indonesische influencer is veroordeeld tot twee jaar cel na het eten van varkensvlees in een TikTok-video. Het eten van varkensvlees wordt in het islamitische land gezien als godslastering en deze actie werd beschouwd als 'aanzetten tot haat'.

kroketten vegetarisch

Lekker vegetarisch

Volgens een recente enquête van de Duitse vereniging van voedingswinkels is maar liefst 12% van de Duitsers vegetariër of veganist - dit zijn met name vrouwen en mensen die jonger dan dertig zijn. 41 procent van de Duitsers noemt zichzelf flexitariër.

Volgens de Britse FoodNavigator kun je het beste vegan producten te promoten door die term te mijden. Ook 'vlezige' of 'zuivelige' zoals 'mylk' namen werken eerder averechts. Ze pleiten voor namen die aangeven wat een product wél is - en niet wat het zou moeten vervangen.

Het Enschedese zuivelbedrijf Boermarke stapt de komende jaren volledig over op plantaardige zuivelvervangers. In de afgelopen drie jaar is hun plantaardige assortiment snel groter geworden.

haver

Op basisscholen in het Duitse Freiburg wordt alleen nog maar vegetarisch gegeten - met name om de kosten te drukken. De meeste kinderen zijn enthousiast, maar ouders en politici eisen dat er weer vlees wordt geserveerd, omdat dat nu eenmaal bij een uitgebalanceerd voedingspatroon hoort.

Uit een Australische studie blijkt dat katten die uitsluitend plantaardig voer eten net zo gezond - en zelfs nog gezonder - waren dan aten die vlees kregen. Er is echter kritiek op de studie: de enquête zou door zelfselectie een vertekend beeld opleveren, en bovendien werd de gezondheid van de kat niet door een dierenarts maar door het baasje zelf gerapporteerd.

Lekker gezond

Het eten van te veel ultrabewerkte voedingsmiddelen leidt niet alleen tot gezondheidsproblemen, maar kan ook depressies veroorzaken. Dit blijkt uit een Amerikaanse studie. De grootste boosdoener is frisdrank met zoetstoffen.

Een columnist van The Guardian vindt de aanbevolen portiegroottes die Britse fabrikanten geven een lachertje: een salade in een plastic schaal is duidelijk niet bedoeld om met zijn tweeën te eten, net zoals een pakje kant-en-klare pasta 'voor twee personen'. Dit is gewoon een trucje om de voedingstabel gezonder te laten lijken, stelt ze.

Op Vlaamse scholen worden nog steeds te veel vlees en frieten en te weinig groente geserveerd. Gezoete melkdranken en gesuikerde frisdranken gaan er wel meer en meer uit.

Het is nu bewezen dat kurkuma net zo goed helpt bij maagklachten als 'echte' maagzuurremmers. Aan kurkuma wordt al van oudsher genezende eigenschappen toegeschreven.

kurkuma

 

Schaarste en inflatie

De prijs van groente blijft dalen, maar toch worden de boodschappen niet echt goedkoper. We betalen gemiddeld nog steeds ruim 11% meer dan vorig jaar voor hetzelfde boodschappenmandje. Het sterkst gestegen zijn de prijzen van diepvriesproducten, koek en chocolade.

In Duitsland zijn de prijsstijgingen het duidelijkst te merken bij merkproducten. Daaruit blijkt volgens supermarkten dat de prijs van A-merken met name op basis van vraag en aanbod wordt vastgesteld, de productiekosten spelen een marginale bijrol.

Na de krimpflatie, waarbij producenten stiekem minder inhoud in hun verpakkingen stoppen, is er een nieuw fenomeen: 'skimpflation'. Hierbij gaat het om producten waarvan de receptuur wordt aangepast: minder kwaliteit bij gelijke prijs. Denk aan zonnebloemolie die deels door palmolie wordt vervangen. 'To skimp' betekent zoveel als 'minder tijd en geld aan iets besteden dan eigenlijk nodig is. Het is nog wachten op een goed Nederlands woord voor deze nieuwe vorm van inflatie.

patat op krant

En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama