Open menu

maandoverzicht 256x192Chocolatiers en voedselgiganten moeten kiezen tussen eerlijke of betaalbare chocolade. Friese pepernoten mogen niet meer verkocht worden. De vleeslobby was prominent aanwezig op de klimaattop. De Nederlandse consument is nog niet klaar voor verpakkingsvrij boodschappen doen. Supermarkten verspillen steeds minder voedsel, waardoor er voor voedselbanken minder overblijft. India pleit voor gierst als een duurzaam en voedzaam alternatief voor rijst. De Britse voorliefde voor thee heeft in de 18de eeuw vele levens gered. De plantaardige Roombeter heeft het Gouden Windei gewonnen. December 2023 in vogelvlucht.

Chocolade en snoepgoed

De prijs van cacao is flink gestegen en daarom staan chocolatiers voor de keuze: eerlijke of betaalbare chocola. Met name de chocolatiers in het hogere prijssegment kiezen uit principe voor eerlijk.

De voedselgiganten kiezen voornamelijk voor betaalbaar, en daar lijdt de 'eerlijkheid' nogal onder. Mars, Nestlé en Mondelēz werden alle in een rapport gecategoriseerd als 'merken die je het beste kunt vermijden'.

Friese pepernoten zijn lekker bros en hard, gemaakt van taaitaaideeg. Door het productieproces komt er echter te veel acrylamide vrij en daarom mogen de meeste soorten dit jaar niet verkocht worden.

Op steeds meer scholen in Nederland mag niet meer worden getrakteerd, onder andere om ervoor te zorgen dat ouders met minder financiële draagkracht zich niet gedwongen voelen om juist extra uit te pakken. De Vlaamse VRT vindt dat een goed idee en tipt hoe kinderen zich op school toch jarig kunnen voelen.

pepernoten chocolade

Vlezig nieuws

Op de klimaattop Cop28 in Dubai stond de voedingsproductie prominent op de agenda. Meer dan 130 landen tekenden een declaratie voor duurzame landbouw. Mede door de invloed van lobbyisten van de voedingsindustrie waren de slotverklaringen alweer minder scherp dan gehoopt.

Met name de vlees- en zuivelgiganten waren ruim vertegenwoordigd op de klimaattop, want ze hadden donders goed in de gaten dat hun belangen op het spel stonden.

De oproep van dierenopvang De Dierstee in Numansdorp om vlak voor kerst een konijn te adopteren, viel niet bij iedereen in goede aarde. Uiteraard was het niet de bedoeling om 'Flappies' uit te delen, ze hebben zelfs een vrij strenge screening van toekomstige gastgezinnen.

Presentatrice Iris van Lunenberg eet graag vlees, maar ze zal er nooit foto's van op Instagram zetten, omdat ze dan allemaal boze berichtjes krijgt. Ze noemt zich dan ook 'overtuigd instatariër', vertelde ze afgelopen zomer in de Linda en deze maand nog een keer in de tv-quiz The Connection.

foto restaurant instagram

Supermarkten, maaltijdboxen en voedselpakketten

De verpakkingsvrije online-supermarkt Pieter Pot is failliet. De consument is er klaarblijkelijk nog niet klaar voor. Ook de experimenten van Albert Heijn en Lidl lopen minder succesvol dan gehoopt. Volgens experts zijn er voor supermarkten ook nauwelijks prikkels voor echt radicale veranderingen.

Supermarkten en voedselproducenten verspillen steeds minder etenswaren. Deze gunstige ontwikkeling heeft als negatief effect dat voedselbanken steeds minder producten binnenkrijgen.

Ook start-ups tegen voedselverspilling leggen druk op de voedselbanken. Critici beweren dat de start-ups nu verkopen wat vroeger gratis aan behoeftigen werd uitgedeeld. Start-ups als Too Good To Go zeggen dat ze de restverwerkingsketen juist optimaliseren en dat er nog steeds voor iedereen genoeg zaken overblijven.

In Engeland zijn regels ingevoerd die supermarkten verbiedt hun zoete en zoute verleiders op al te prominente locaties aan te bieden. Omdat de regels nogal breed te interpreteren zijn, worden ze lang niet overal precies nageleefd. Toch merken ouders al dat hun kinderen duidelijk minder jengelen.

Thierry Baudet en twee andere prominente FvD'ers zijn actief voor een maaltijdboxenbedrijf dat beweert eerlijke producten van Nederlandse bodem te leveren. Die bewering bleek al niet te kloppen en nu ze ook nog eens weigerden deze nevenfunctie te laten registreren, werden de heren een paar dagen geschorst uit de Tweede Kamer.

supermarkt familie winkelwagen

Een beter milieu

De Verenigde Naties hebben een plan gemaakt om zowel honger als klimaatverandering tegen te gaan. Hoofdpunten zijn het verminderen van de methaanuitstoot met 25% en veilig en betaalbaar drinkwater voor iedereen in 2030; in dat jaar moet ook de voedselverspilling met de helft zijn verminderd. Ondanks de grote ambities luidt er kritiek: het plan behelst het langzaam veranderen van het huidige systeem, terwijl we daar juist snel afscheid van moeten nemen.

Rijst is wereldwijd een belangrijk voedingsmiddel, maar de productie vergt veel water en draagt bij aan klimaatverandering. Daarnaast is juist witte rijst helemaal niet zo voedzaam. Daarom heeft India het initiatief genomen om gierst als voedzaam, duurzaam alternatief te promoten.

Europa is verdeeld over ruimere regels voor genetisch bewerkt voedsel. Met name CRISPR-Cas is een veelbelovende, veilige techniek. Sommige partijen vrezen dat 'het' dan ongemerkt toch je lijf inkomt, andere partijen vertrouwen er op dat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid dit goed in de gaten zal houden.

rijst boekweit gierst

Een kwestie van smaak

Elke tong heeft zijn unieke vorm en uiterlijk. Verkennend onderzoek heeft laten zien dat we wellicht allemaal een unieke 'tongafdruk' hebben, die mede zou kunnen bepalen welke smaken we als lekker ervaren.

We komen nooit helemaal af van de traditionele producten als rode wijn, chips, sap en chocola in het kerstpakket. Met name de werkgevers geloven dat hun werknemers dit verwachten.

700 van de 2600 werknemers van het Europese luchtvaartconsortium Airobus die deelnamen aan een kerstdiner, zijn er flink ziek van geworden. De oorzaak werd al snel gelegd bij de vele vlezige en vissige componenten, maar de monsters moeten nog worden onderzocht.

Uit het fossiel van een jong gestorven tyrannosaurus blijkt dat hij wel van een lekker kluifje hield. Dit is een aanwijzing dat het voedingspatroon tijdens het opgroeien van een tyronnasaurus drastisch veranderde - samen met de veranderde jachtmogelijkheden en lichaamsbehoeftes.

Er zijn aanwijzingen gevonden dat de Britse voorliefde voor thee in de 18de eeuw vele levens heeft gered. En dit niet vanwege de gezonde eigenschappen van het theeblad, maar omdat thee met kokend water gezet. En door water te koken, worden ziekmakende bacterieën gedood - en dat is met name in gebieden met vervuild water een groot voordeel.

thee zakje citroen

En verder

  • De plantaardige Roombeter (let op de spelling) van Blue Band heeft het Gouden Windei gewonnen, de anti-prijs voor het meest misleidende voedselproduct. "Om de zuivellobby niet in de kaart te spelen moeten plantaardige alternatieven in duidelijk onderscheidende verpakkingen zitten."
  • Na 15 jaar heeft de Autoriteit Consument en Markt een wortel-kartel opgerold. Drie grote producenten maakten afspraken wie de markt met waspeen mocht bedienen en wie de Parijse wortelen zou leveren.
  • VRT-Nieuws zocht uit waarom diepvriesfrieten voor een airfryer zoveel duurder zijn dan die voor een friteuse: er worden andere aardappels gebruikt en er zijn extra ingrediënten nodig voor de krokante coating.

  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama