Kerstarchief - Uitgebreid

aardse smaken thbRode biet, paddenstoelen, knolselderij en stoofpeer. Vier redacteuren hebben de handen ineen geslagen voor een uitgebreid kerstmenu met aardse en kruidige smaken - met op zijn tijd een frisse noot als contrast. De eerste vier gangen - mousse, salade, soep en gratin - zijn vrij licht, zodat je nog voldoende ruimte vrij hebt voor een onvervalste trifle. Alle gerechten zijn goed voor te bereiden, zodat je er op de dag zelf weinig werk aan hebt. Rijk aan smaak, gevarieerd en toch met beide voeten op de grond.

vierelementenEen viergangen-kerstmenu gebaseerd op de vier elementen: water, vuur, aarde, lucht. De basis voor het leven en ons voedsel. De elementen zijn in dit moderne menu met Franse invloed verwerkt als concept of associatie: als letterlijk het landschap (lees: bos) de methode van bereiding (rook), smaak (zee) of structuur (lucht). Het is een menu voor zes personen. De bereidingswijzen zijn wat gedurfd maar heel doenbaar. Hier en daar een drupje alcoholische drank, met veel verschillende smaken, ingrediënten zoveel mogelijk van het seizoen en met de juiste voorbereiding niet met al te veel tijd in de  keuken. 

lekker elegantDit is een geweldig leuk en uitgebreid kerstmenu, waarbij veel al van tevoren te bereiden is. Dat scheelt een hoop stress, en je kunt ook nog een beetje appetijtelijk aan de kerstdis verschijnen. In het menu vind je bijzondere combinaties als feta-roomballetjes met pistachenootjes en niet-alledaagse maar zeker niet dure ingrediënten als parelcouscous. Je zult ook zeker indruk maken met de rodekoolsoep met appelbolletjes, net als met de linguine in bakjes van parmezaan. Zorg er wel voor dat je gasten nog ruimte hebben voor de Italiaanse cheesecake met witte chocolade en lemoncurd.

Dit kerstmenu is een beetje klassiek, met winterse smaken als paddenstoelen en knolselderij. Maar het menu zit ook boordevol groente en we geven tips hoe je het desgewenst vegan kunt maken. De eerste twee gangen zijn door Tertia gemaakt en het dessert is van Jessi.

Urenlang opzitten en pootjes geven, terwijl de ene gang na de andere gang op tafel komt? Leuk hoor, maar je kunt er ook voor kiezen de tafel vol te zetten met lekkere gerechtjes, waarvan iedereen zelf kan opscheppen. Mezzes, een soort Arabische tapas, worden steeds populairder. Deze Kerst eet je ze met een Hollands tintje als je kiest voor dit oost west, thuis best mezzemenu.

altZoveel mensen, zoveel smaken. Maar als het om eten gaat kennen we vijf basissmaken die de tong kan waarnemen. Zout, zuur, bitter, zoet en umami. Deze laatste is de minst bekende van de vijf en geeft hartigheid aan ingrediënten en gerechten. Of je nu een zoetekauw bent of een zoutfreak: de ene smaak kan niet zonder de ander. Door te combineren en af te wisselen ontstaan juist extra interessante en diepe smaken. Denk aan de het korreltje zout in de caramel, of het bitterzoet van chocola. Maar dit kerstmenu gooit alles juist overboord en belicht slechts één smaak per gang. Dat betekent niet dat er geen lepeltje suiker voorkomt bij de gang umami of dat de zoutmolen niet te pas kwam aan het zoete gerecht, maar wel dat iedere uitgelichte smaak optimaal vertegenwoordigd wordt. En natuurlijk draaiden we de boel flink om, dus geen zout hoofdgerecht of zoet dessert. Zoveel gangen, zoveel smaken dus.

altIs het een brunch of een high tea? In ieder geval is dit menu een goed excuus om een hele middag in goed gezelschap aan tafel te zitten. De eerste gang is warm en hartig, met soep, bierbrood en kaas uit de oven. Deze wordt gevolgd door een koude gang met wortelquiche, kruidige aardappeltjes en gevulde champignons. Daarna komen de zoete gerechten, die eveneens winterse specerijen bevatten, zoals de kerstig exotische vijgen met sinaasappelroom. Het middagse eetfestijn wordt afgesloten met een verse pot kerstthee en zelfgemaakte truffels. Tussendoor is er voldoende tijd om bij te praten of een pauze in te lassen.

menu zesherinneringen thbVeganistisch eten saai, ascetisch of onaantrekkelijk? Nou, nee. Met dit zesgangendiner laat gastredacteur Jaga N.A. Argentum zien dat het héél anders kan.

Dit diner van de Zes Herinneringen roept bij iedereen andere herinneringen op, maar laat op iedereen een geweldige indruk achter!

 

kerstmenu_20_personenKoken voor twintig personen? Dat wordt toch een ontzettend gestress? En vreselijk veel gedoe? Dat valt best mee. Zeker als je het onderstaande menu maakt. Inclusief tijdschema en boodschappenlijst

 

Diep verscholen in onze goretex windjacks banen we ons een weg over het strand naar woeste rotspartijen, waar metershoge golven tegen te pletter slaan. Een meeuw laat zich krijsend meedrijven op de wind. We zijn in Bretagne en alle stress is uit ons hoofd verdwenen. Straks in de dorpskroeg weer lekker op temperatuur komen bij een glas cider en wat warm brood met zoute boter. Dat lekkere Bretagne-gevoel probeerden we te vangen in dit kerstmenu.

Very veggie and very English: Vegatopia-kok Maartje ging aan de slag met een klassiek Engels menu.

Italië heeft heel wat te bieden als je een feestelijk menu zonder vlees of vis zoekt.

Vorst en sneeuw laten het al jaren afweten tijdens de kerst, dus dachten we: waarom niet een keer zwoele, zomerse gerechten op tafel? En dan lekker mijmeren over vakanties in warme streken. Watnatuurlijk ook heel goed kan als het tóch nog gaat sneeuwen. Voor dit zomerse kerstmenu lieten we ons inspireren door de keukens van Latijns-Amerika en de Cariben.

Vorst en sneeuw laten het al jaren afweten tijdens de kerst, dus dachten we: waarom niet een keer zwoele, zomerse gerechten op tafel? En dan lekker mijmeren over vakanties in warme streken. Wat natuurlijk ook heel goed kan als het tóch nog gaat sneeuwen. Voor dit zomerse kerstmenu lieten we ons inspireren door de keukens van landen rond de Middellandse Zee.

Dit vega-mania-menu voor 4 personen is ook geschikt voor veganisten.

De Hollandse keuken saai? Niet als je Vegatopia-kok Bart Braun erop loslaat! Klassieke Hollandse ingrediënten, maar dan op een heel nieuwe manier gebruikt.

Kleine hapjes zijn in alle landen rond de Middellandse Zee populair. In Turkije noemen ze meze (ook wel geschreven als mezze) en ze zijn ideaal voor een feestbuffet.

Een feestmenu uit Indonesië voor 4 personen.
Net als veel andere Aziatische keukens, is die van Indonesië heel vriendelijk voor vegetariërs. De ingrediënten zijn in Nederland bovendien vrij makkelijk te vinden doordat er zoveel Indonesische toko's zijn. Maar ook in Vlaanderen moet het met wat speurwerk wel lukken. Het menu is ook geschikt voor veganisten.

Vegatopia-bezoekster en lekkerbek Ezzie is nog maar kort vegetariër en ze maakt dit jaar voor het eerst een kerstmenu zonder vlees of vis. Maar aan smaak gaat ze niks te kort komen, zo bewijst ze met dit Bourgondische kerstmenu.

Decadent menu voor 4 personen.

Traditioneel kerstmenu voor 4 personen. Met: Waterkerssoep, Champignon-cashewnotenpaté, Gratin dauphinois, Stoofpeertjes, Salade, Rijke chocoladepudding.

Sinds hij kookte tijdens een Vegatopia-bijeenkomst in Enschede wordt de naam Johan met een zekere eerbied uitgesproken. Wat kan die man koken zeg! Speciaal voor deze kerstpagina's stelde hij onderstaand menu samen.

Kerstmenu voor vier personen van restaurant Ajanta in Utrecht.

Italiaans vegetarisch kerstmenu voor vier personen

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Brugge - Garlic N Greens
donderdag 11 mei 2023

 vegetarisch en veganistisch Indiaas  - €€

Rotterdam - Rozey
vrijdag 05 mei 2023

 vegetarisch voor all-in prijs - €€

Rotterdam - Rotonde
zaterdag 29 april 2023

 vooruitstrevend, duurzaam groenterestaurant - €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

RSS

feed-image Feed

horecarama

dekbeddiscounter