Open menu

geroosterde aardappels thbDe feestdagen zijn voorbij, de restjes van de feestdis zijn intussen ook al op. Daarom eten we deze week minder decadent, zonder in te boeten qua smaak. Centraal zetten we wortel, prei, ui en champignons, groenten die vaak over het hoofd gezien worden. En ze zijn ook nog budgetvriendelijk, wat na de feestdagen wel eens goed uitkomt. We beginnen met een champignonragout met mosterd en crème fraïche. Daarna maken we gestoofde wortel met tomaat en kappertjes. Op woensdag eten we zelfgemaakte champignonballetjes en krokante aardappels en op donderdag prei met kaas uit de oven. Op vrijdag maken we een uienchutney voor bij de borrel. Op zaterdag is er eerst een pittige wortelsoep en daarna een lasagne met kaas en ui. Afsluiten doen met preistamppot met Kamper steur en zelfgebakken kruidige wortelcakejes.

Maandag

We beginnen toch nog een beetje feestelijk met een champignonragout met mosterd en crème fraîche. Maar deze ragout is wel gemakkelijk te maken. Geef er rijst of toast bij.

Dinsdag

Je koopt een grote zak wortels en daarna vraag je je af wat je ermee kan doen. Dan is deze schotel van gestoofde wortel met tomaat en kappertjes een goed idee. Het zoete van de wortel wordt extra versterkt door het zoetzuur van de tomaat en de zure kappertjes. De peterselie maakt alles lekker fris. Geef er farfalle bij.

Woensdag

Champignonburgers vind je volop in de supermarkt, maar de lekkerste champignonballetjes maken we vanavond zelf. Lekker met krokante aardappels uit de oven. Geef er verder een groene salade bij en ketchup of mosterd.

Donderdag

Vanavond maken we een preischotel met kaas uit de oven. Het recept spreekt over jonge prei, maar je kunt elke prei gebruiken. Geef er een tomatensalade en gekookte aardappels bij.

Vrijdag

Nederland is een uienland. Laten we daarom de ui een centrale plaats geven. Vanavond voor bij de borrel maken we een uienchutney. Lekker op een stukje brood met een pittige kaas. Je kunt hem ook serveren met papadums.

Zaterdag

We beginnen vanavond met een pittige wortelsoep. Als hoofdgerecht maken we een lasagne met kaas en ui. In deze lasagne met ui en kaas komen alle ingrediënten tot hun recht en samen bepalen ze de smaak en textuur. Omdat het een lasagne is met dunnere lagen, komt de pasta zelf ook tot uiting. Het is daarnaast een ideale opkikker voor de sombere dagen.

Zondag

De week eindigen we met een Nederlandse klassieker, Kamper steur, geen vissoort maar een gerecht van eieren in mosterdsaus, die we opdienen met een lekkere preistamppot. Verdere bakken we nog wortelcakejes met rozijnen en koekkruiden voor bij de koffie achteraf.

PreistampKampersteurHedwig

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama