Open menu

Franse witlofsalade kleinIn Frankrijk is witlofsalade met blauwe kaas een klassieker. Ze maken ze op vele manieren klaar: gaande van gewoon blaadjes witlof met een stuk kaas - ooit gekregen in een restaurant in Parijs - tot een rijkelijke salade met onder andere een mosterdvinaigrette. Ik was deze salade al half vergeten totdat ik ze onlangs op het menu zag staan van een museumrestaurant in Marseille. Deze versie was een lekkere mengeling van smaken en texturen: met walnoten, flink wat croutons en een vinaigrette met balsamico. Eens terug thuis heb ik de salade nagemaakt naar eigen ingeving. Het recept deel ik met jullie. Ideaal als winterse lunch of als feestelijk voorgerecht.

Voor 1 persoon als lunchgerecht, voor 2-3 personen als voorgerecht

Voor de croutons:

100 g oudbakken stokbrood of ciabatta
1.5 el olijfolie
snuf zout

Voor de salade:

2 stevige stuks witlof
60 g blauwe kaas (ik gebruikte vegetarisch gestremde Danablu)
40 g walnoten

Voor de vinaigrette:

2 el olijfolie
1 el balsamico-azijn
1/2 tl mosterd
peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • We beginnen met de croutons. Snij het stokbrood of de ciabatta in blokjes van één tot anderhalve centimeter. Ze mogen groter zijn dan voor in de soep. Doe de broodblokjes in een kom en meng er de olijfolie en het zout onder.Traditioneel gaat er ook een teentje knoflook in de croutons, maar voor deze salade laat ik die achterwege.
  • Spreid de broodblokjes gelijkmatig uit over een bakplaat, bekleed met bakpapier of een siliconenvel. Bak ze tien minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Draai ze halverwege om, zodat ze gelijkmatig goudbruin worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Voor de vinaigrette doen we de olijfolie en de balsamico samen de mosterd in een glas. Roer of schud tot een homogeen geheel. Kruid af met peper en zout.
  • Nu maken we de salade. Maak het witlof schoon en snij het fijn. Hou eventueel de bovenste helft van een paar mooie blaadjes apart ter decoratie. Doe in een saladekom. Verkruimel de blauwe kaas. Hak de walnoten grof. Voeg deze toe toe, samen met de croutons. Giet er de vinaigrette over, meng goed en serveer meteen.

Franse witlofsalade


Meer winterse salades!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama