Open menu

wentelteefjekleinMeestal besmeren we ontbijtkoek met wat boter voor bij het ontbijt of hangen we hem aan een touwtje voor een wedstrijdje koekhappen. Maar eigenlijk kan je er veel meer mee doen. Je kan er zelfs hartige gerechten mee maken. Vandaag gaan we voor een winters voorgerecht (of lunchgerecht) in Frans-Belgische stijl. Het is aromatisch van smaak, gemakkelijk te maken en zelfs goedkoop. Waar wachten we nog op?

Het is erg belangrijk dat je gewone ontbijtkoek gebruikt zonder parelsuiker, gember, fruit of wat dan ook. In sommige Belgische supermarkten ga je enkel gesneden 'peperkoek' vinden. Vaak zijn deze plakjes dan ook nog flinterdun. In dat geval haal je 2 plakjes samen uit het pak zodat ze nog wat aan elkaar plakken. Je kan ze dan bereiden als 1 enkele plak.

voor 4 personen als voorgerecht

2 stronken witlof
boter
1 el suiker
peper en zout
1 ei
1 dl melk
8 plakken ontbijtkoek (peperkoek) van 1,5 à 2 cm dik
100 g Roquefort of andere blauwe kaas (kijk hier voor blauwe kazen zonder dierlijk stremsel)

  • Snijd het witlof fijn en stoof het in boter. Na een minuut of twee roer je er de suiker doorheen. Deze suiker zal geleidelijk aan een karamel vormen samen met het vocht van het witlof. Wanneer het witlof gaar is, breng je het op smaak met peper en zout.
  • Klop het ei los in een diep bord en roer er de melk door. Voeg een snufje zout en wat peper toe.
  • Doop elke plak ontbijtkoek gedurende een halve minuut in het ei-melkmengsel. Draai deze dan om en laat hem dan nog zo'n 20 seconden weken.
  • Daarna bak je de wentelteefjes in een hete pan met flink wat boter ongeveer twee minuten aan elke kant, zodat ze aan de buitenkant krokant zijn, maar van binnen nog zacht.
  • Leg de wentelteefjes op een bord en schep er wat witlof en wat verkruimelde blauwe kaas over. Serveer meteen.

wentelteefje


Meer witlof!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama