Open menu

HartigeTaartCheddarHedwig256x192Ik had bij mijn rondje door de supermarkt een mooi groot stuk rode cheddar meegenomen, waarvan ik nog niet goed wist wat ermee te doen. Bij de groenteafdeling begon de bestemming voor mijn cheddar al wat meer vorm te krijgen. Ik besloot van aardperen, pompoen en pastinaak in combinatie van rozemarijn, tijm, eieren en filodeeg een hartige taart te gaan maken.

De zoetige smaak van de in de oven geroosterde aardpeer, pompoen en pastinaak bleek een geweldige combinatie met de rode cheddar, de rozemarijn en de tijm. De taart heb ik uiteindelijk gemaakt van heel dun uitgerold bladerdeeg, omdat ik vergeten was om het filodeeg twee uur voor de bereiding uit de vriezer te halen. Desalniettemin werd het een geweldig lekkere, hartige taart, die hier zeer in de smaak viel.

Hartige taart met rode cheddar, pastinaak, aardpeer en pompoen

voor 4 personen

voor de korst en bodem:

4 à 5 lapjes roomboterbladerdeeg
1/2 el boter (om springvorm in te vetten)
2 el bloem + extra om tijdens het rollen te gebruiken

extra: deegroller en 1 hoge springvorm van 22 cm doorsnee (het wordt een hoge taart)

voor de vulling:

500 g aardperen
1 grote pastinaak
500 g Hokkaido pompoen
2 grote of 3 kleine takjes rozemarijn
10 takjes verse tijm
2 tenen knoflook
4 el olijfolie
versgemalen peper en zout
250 g rode cheddar (of 'gewone' cheddar of belegen kaas)
4 eieren
2 dl kook- of slagroom of soyacuisine

extra: bakpapier

  • Laat een half uur van tevoren het bladerdeeg ontdooien op kamertemperatuur.
  • Vet de springvorm in met boter. Strooi er de 2 eetlepels bloem in en klop de bloem over de bodem en zijranden.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardperen en snijd deze en de pastinaak in stukken.
  • De pompoen hoef je niet te schillen. Snijd circa 500 gram van een pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in stukken van 3 centimeter.
  • Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm. Hak ze fijn.
  • Doe de gesneden groenten in een kom en pers de tenen knoflook erboven uit. Doe de helft van de gehakte kruiden en de olijfolie erbij. Maal er zout en peper over.
  • Stort de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Omdat de taart ook op 200 graden wordt gebakken, kun je de oven hierna aan laten.

  • Rasp ondertussen de rode cheddar fijn.
  • Klop de 4 eieren met een grote garde los in een kom. Doe de geraspte cheddar en de room erbij. Breng op smaak met peper, zout en de andere helft van de kruiden. Klop het mengsel met de garde nog even flink door.
  • Bestrooi een werkblad met bloem. Leg de lapjes bladerdeeg dakpansgewijs op elkaar en rol het deeg uit tot een grote dunne lap. Zorg ervoor dat de deegroller en het werkblad voldoende zijn bestrooid met bloem om plakken te voorkomen. Leg de dunne deeglap in de springvorm en druk de bodem en randen goed aan met het deeg. De rand mag grillig blijven aan de bovenkant.
  • Stort 2/3 van de de geroosterde groenten in de met deeg beklede springvorm. Doe er het ei/cheddarmengsel bij. Schud de vorm een beetje heen en weer zodat het mengsel wordt verdeeld. Schik de rest van de geroosterde groenten speels en mooi over de vulling en bak de taart af in de oven in 45 minuten op 200 graden.

 


Meer hartige taarten en quiches!

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama