Open menu

bokeskook kleinDe afgelopen 50 jaar is de wereld letterlijk op ons bord gekomen. De diversiteit aan beschikbare gerechten en ingrediënten is nog nooit zo groot geweest. Tegelijk met de globalisering, of net als gevolg hiervan, zijn er lokale gerechten die in de vergetelheid geraken, of zelfs helemaal verdwenen zijn. Een voorbeeld hiervan is de traditionele Limburgse bokeskook, oftewel boekweitpannenkoek. Ik herinner me als kind dat er wel eens een boekweitpannenkoekenmiddag in het gehucht waar ik woonde georganiseerd werd. Maar nadat de boekweit (bokes in het Limburgs) als landbouwgewas verdwenen was, ebde het gebruik van boekweit in de keuken ook langzaam weg. Bokeskook was een boerenontbijt, vaak met de toevoeging van een plak spek in het midden van de pannenkoek. Dit alles is verleden tijd.

Je vindt recepten terug, maar desondanks heb ik zelf nog moeten uitproberen. De recepten die je terugvindt, gebruiken gist, terwijl dit niet nodig en voor mij niet wenselijk is. De karnemelk zorgt namelijk al voor de fermentatie en met nog gist erbij rijst het deeg echt te veel. Eieren gebruik je sowieso niet in deze bereiding. Uiteindelijk heb ik de pannenkoeken naar eigen intuïtie bereid, met wat raadgevingen van mijn vader, die ze nog kent vanuit zijn kindertijd. Maar zo gaat het recept wel niet verloren.

Voor ongeveer 8 pannenkoeken, voor 2 personen als lunch of als ontbijt.

200 g boekweitmeel
+/- 7 dl karnemelk
snuf zout
boter om te bakken
appelstroop of Luikse stroop

  • Doe het boekweitmeel in een kom en voeg beetje bij beetje karnemelk toe totdat je de juiste consistentie hebt: het beslag mag net iets dikker zijn dan een gewoon pannenkoekenbeslag. Voeg ook een snuf zout toe.
  • Dek de beslagkom af en laat het beslag een nacht rusten op een niet al te koude plek. Een uitgeschakelde oven of magnetron zijn ideaal, ook al was het maar om plaats te sparen in een kleine keuken. Je zal zien dat er luchtbelletjes komen in het beslag.
  • Bak pannenkoeken van ongeveer een pollepel beslag in een hete koekenpan met een beetje boter. Mijn pan heeft een doorsnee van 26 cm. Wanneer de pannenkoek bovenaan droog is, draai je hem om en laat je hem nog even bakken aan de andere zijde. Mocht de pannenkoek lijken te plakken aan de pan, maak hem dan voorzichtig los met een spatel.

Dien op met stroop.

bokeskook


Meer pannenkoeken!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama