Open menu

Bietensalade kleinBietensalade is een gerecht dat ik al erg lang maak voor allerlei gelegenheden, maar het recept werd telkens een beetje aangepast. Deze versie is verschillend genoeg om uit te schrijven voor Vegatopia. Voor een intensievere smaak heb ik de rode bieten in de oven geroosterd. Als zoete toets gebruik ik geen klassieke balsamico, maar ouderwetse stroop. Als geboren Limburger is dit natuurlijk niet vreemd voor mij. De bietensalade is een leuk bijgerecht voor alle seizoenen. 's Zomers past ze perfect bij de barbecue. Ze sluit aan bij de gegrilde groenten en staat eveneens in contrast met de salades met een mildere smaak.

Voor 4 personen als bijgerecht

Voor de bietensalade:

500 - 600 g rauwe rode biet
1 el olie
1/2 rode ui
1 el rozijnen
zout

Voor de stroopdressing:

1 flinke el appelstroop of Luikse stroop
5 el olie 
2-3 el witte of rode wijnazijn
1/2 tl gedroogde tijm
peper en zout

  • Schil de rode bieten en snij ze in plakken van maximaal een centimeter. Doe ze in een kom een hussel ze door elkaar met een eetlepel olie en een snuf zout.
  • Plaats de plakken op een beklede bakplaat en bak ze gedurende 25-30 minuten in de oven op 200 graden of totdat ze zacht zijn. De oven hoef je trouwens niet volledig of zelfs helemaal niet voor te verwarmen. Zo spaar je energie.
  • Haal de bietenplakken uit de oven en laat ze wat afkoelen. Snij ze vervolgens in blokjes.
  • Hak een halve rode ui fijn. Doe deze in een kom samen met de rode biet en de rozijnen.
  • Doe de stroop in een glas of een kopje en laat deze 20 seconden zacht worden in de magnetron. Doe er de olie en de azijn bij en klop met een garde of een dessertvork tot een homogene dressing. Proef ze zoet of zuur genoeg is. Voeg eventueel nog azijn of stroop naar smaak toe. Werk af met de tijm, peper en zout.
  • Schenk de dressing over de rode biet en meng goed. Laat de bietensalade een paar uur op smaak komen in de koelkast.

Bietensalade


Meer rode biet!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama