Open menu

aubergineWat kan je zoal doen met aubergines? Meestal kom je niet veel verder dan een ratatouille of een ander groentestoofpotje. Wist je dat je aubergines ook kan gebruiken voor een aromatische soep? Deze soep combineert de aubergine met de zoetige smaak van rode paprika.

Voor 3 personen als voorgerecht of lichte lunch.

500 g aubergine (circa 2 stuks)
1 rode paprika
1 ui
6 dl water
2 teentjes knoflook
½ groentebouillonblokje
1 tl honing (optioneel)
½  tl komijn
Chilipoeder
Gerookt paprikapoeder (optioneel)
Zwarte peper
Zout
Olie om te bakken
Goede olijfolie
1-2 el fijngehakte verse kruiden naar keuze (peterselie, bieslook, koriander)

  • Schil de aubergines en snij ze in blokjes. Bekleed een vergiet met keukenpapier en leg hierin de aubergineblokjes. Bestrooi ze rijkelijk met zout en laat ze minstens 30 minuten staat om het vocht eruit te halen.
  • Hak de ui fijn en stoof ze met wat olie glazig in een kookpot met brede bodem. Mocht je geen kookpot hebben met een brede bodem, gebruik dan een pan. Snij de rode paprika in blokjes en voeg hem toe. Pers de knoflookteentjes of hak ze fijn. Voeg ook deze toe samen met de komijn, het chilipoeder,  en het gerookt paprikapoeder. Stoof alles onder regelmatig roeren. Spoel de aubergineblokjes kort af om overtollig zout te verwijderen. Voeg ze toe wanneer de paprika bijna gaar is. Stoof de groenten nu verder onder regelmatig roeren totdat de aubergine volledig gaar is.
  • Indien je de groenten gestoofd hebt in een pan, doe ze dan nu in een ruime pan en voeg het water toe. Breng het geheel aan de kook, voeg het halve bouillonblokje toe en laat even doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper, zout, wat goede olijfolie en eventueel een lepeltje honing. Voeg desgewenst nog wat meer water toe als je de soep te dik vindt. Werk af met verse kruiden en dien op.

Meer aubergine!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama