Open menu

curry asperges peultjes kleinWe zijn dol op witte asperges, maar doorgaans houden we het bij klassieke bereidingen waarbij de asperges het ultieme hoofdingrediënt blijft. Dit is ook wel met reden, want wanneer je teveel andere dingen toevoegt, verdwijnt de delicate smaak van deze groente. Asperges zijn ook te duur om enkel als vulling te dienen. Toch wou ik een keer gaan experimenteren met asperges in een curry. Echte voorbeelden zijn er niet, omdat ze buiten Europa witte asperges nauwelijks of niet kennen. In ieder geval mocht het geheel niet platgekookt worden en moest de smaak van de asperges behouden blijven. Daarom ben ik begonnen met een zeer klassieke combinatie: asperges en peultjes. Als basis voor de curry gebruikte ik het Indiase basisrecept, maar met iets minder specerijen. Uiteindelijk was het resultaat verrassend en erg lekker. De curry is gemakkelijk klaar te maken, maar mag zeker geserveerd worden op speciale gelegenheden zoals moederdag.

Voor 2 personen als hoofgerecht

1 flinke sjalot
1 middelgrote tomaat
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl korianderpoeder
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl kurkuma
snuf chilipoeder
snuf zout
30 ml water
500 g witte asperges (geen te dunne stengels)
250 g peultjes of sugar snaps
1 dl (soja)room
1/2 tl - 1 tl garam massala
2 el fijngehakte peterselie
olie om te bakken

  • Schil de asperges, verwijder het eventuele houtigere onderste gedeelte en snij ze in vier gelijke stukken. Zet opzij.
  • Hak de sjalot fijn en bak ze glazig in een ruime (gietijzeren) pan met wat olie. Verwijder de steelaanzet van de tomaat en snij ze in kleine stukken. Ontvellen mag maar hoeft niet. Voeg de tomaat toe en laat even meebakken.
  • Voeg er nu de fijngehakte knoflooktenen, korianderpoeder, gemalen komijn, kurkuma, chilipoeder en zout toe. Overdrijf zeker niet met chilipoeder, het is niet de bedoeling dat het gerecht pikant wordt. Roerbak alles even en voeg dan ongeveer 30 ml water toe.
  • Doe nu de asperges in de pan, plaats het deksel erop en laat het geheel ongeveer vrij minuten onder af en toe roeren stoven op middelhoog voer. Na vijf minuten voeg je de peultjes toe. Laat deze ongeveer vijf minuten meestoven met het deksel op de pan onder af en toe roeren.
  • Hierna voeg je de (soja)room toe en laat je alles nog een paar minuten meestoven totdat de asperges beetgaar en de peultjes nog wat knapperig zijn. Voeg eventueel nog wat extra room toe.
  • Werk af met gara massala naar smaak en eventueel nog wat extra zout. Bestrooi met de peterselie.

Dien op met rijst of brood.

curry asperges peultjes


Meer witte asperges!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama