Open menu

maandoverzicht 256x192Vlamingen eten nauwelijks minder vlees en vis dan tien jaar geleden, in tegenstelling tot de Brusselaars. Frankrijk verbiedt vleesnamen voor vleesvervangers en Groot-Brittanië wil zelfs fantasienamen als 'cheeze' gaan verbieden. Britse vegan restaurants worden lastig gevallen door online trollen en andere anti-wokers. Groente uit een stadsmoestuin is minder goed voor het milieu dan grootschalige landbouw, maar biedt wel andere voordelen. KLM gooit minder vliegtuigmaaltijden weg dankzij slimme algoritmes. Een plantaardig dieet vermindert het risico op slaapapneu. De patat-frietgrens ligt hoger dan gedacht. De Bossche Bol is honderd jaar oud. Februari 2024 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Vlamingen eten nauwelijks minder vlees en vis dan tien jaar geleden. De 'vleescultuur' zit klaarblijkelijk nog diep verankerd in het voedingspatroon. Toch eten de Vlamingen inmiddels voorzichtig ietsje meer plantaardige en ietsje minder dierlijke eiwitten.

In Brussel zijn twee keer zoveel mensen 'niet-vleeseter' dan in de rest van België - de term 'niet-vleeseter' suggereert dat ook pescotariërs worden meegerekend. Brusselaars consumeren dan ook vaker vleesvervangers en geven duidelijk minder geld uit aan vlees.

De vleeslobby heeft in Frankrijk een verbod van vleesnamen voor vegetarische producten erdoor gedrukt gekregen. In Groot-Brittannië is een lobby gaande voor een vergaand verbod voor namen die ook maar vaag aan zuivel herinneren, zoals "cheeze". De consument zou zich anders maar al te snel kunnen vergissen, wordt steevast als argument gebruikt.

beyond meat burger

Afgelopen herfst werden bij de McDonald's in Tiel klaarblijkelijk 'gewone' kroketten als vegetarische kroket verkocht. Ze hadden nog een flinke voorraad vleeskroketten over, dus die hebben ze - met goedkeuring van de manager - simpelweg bij de vegakroketten gegooid.

Vegetarisme en met name veganisme roepen, klaarblijkelijk vanwege de associatie met wokeness, steeds extremere reacties op. Zo hebben sommige Britse vegan restaurants last van online trollen en enkele restaurants hebben zelfs besloten om weer vlees op het menu te zetten, om van het gedoe af te zijn.

Anastacia, popster en vegetariër, vond de varkenslapjes van tv-kok Ainsley Harriott zo onweerstaanbaar ruiken dat ze er spontaan haar tanden in heeft gezet, en tegelijkertijd heeft ze gek genoeg beweerd dat ze geen vlees eet.

vegan label

Een beter milieu

De voormalige chefkok van het Witte Huis heeft een diner georganiseerd rondom ingrediënten die binnenkort weleens schaars of verdwenen kunnen zijn. Dat betreft niet alleen zalm en oesters, maar ook koffie, chocolade en wijn.

De Franse camembert en roquefort worden bedreigd: door de massaproductie van deze kazen is de genetische diversiteit van de gebruikte schimmels zo laag dat ze dreigen uit te sterven.

Wie milieubewust wil weten, doet er goed aan niet alleen plantaardig te eten, maar ook rijst te vermijden, blijkt uit resultaten van een studie. Bij peulvruchten is het belangrijk op te letten waar ze vandaan komen.

Groente uit een stadsmoestuin heeft een vijf keer hogere CO2-uitstoot dan bij grootschalige landbouw. Professionele boeren werken nu eenmaal veel efficienter en zuiniger. Toch hebben moestuinen ook voordelen, met name sociale voordelen.

Kruidvat vervangt de plastic puntzak voor schepsnoep door een duurzame papieren zak.

snoep

Schaarste, inflatie en overvloed

In India is de vegetarische thali duurder geworden dan de niet-vegetarische thali. De reden hiervoor is dat rijst, peulvruchten, tomaat en ui allemaal duurder zijn geworden, terwijl de prijs van kippenvlees in India duidelijk is gedaald.

Het restaurantbezoek in Duitsland is gedaald. Als reden worden de gestegen prijzen genoemd. Overigens gaat nog steeds een kwart van de Duitsers minstens één keer per week uit eten.

De baas van Kellogg's, zelf multimiljardair, heeft verontwaardiging veroorzaakt door te suggereren dat arme gezinnen hun cornflakes en andere ontbijtgranen ook als goedkope avondmaaltijd kunnen serveren. "Let them eat flakes," klinkt het smalend, vrij naar Marie Antoinettes uitspraak "Let them eat cake".

Door de klimaatverandering mislukt de oogst van cacao steeds vaker en stijgt de prijs. Naar verwachting zal chocolade om die reden ook opnieuw duurder worden.

Toeristen in Amsterdam kunnen genieten van een gepimpte stroopwafel die maar liefst dertien euro kost. Amsterdammers vinden dit absurd en naar oplichterij rieken.

stroopwafels stroop

De robots komen

KLM gooit tienduizenden maaltijden minder weg dankzij de inzet van slimme algoritmes, die hip 'kunstmatige intelligentie' worden genoemd. Het systeem kan op basis van historische data redelijk betrouwbaar voorspellen hoeveel passagiers niet zullen komen opdagen.

Een Japanse broodfabrikant heeft naar eigen zeggen kunstmatige intelligentie gebruikt om 'romantisch brood' te creëren. Uit de teksten van 35.000 liedjes zijn 'liefdessmaken' gehaald, zoals zoet brood met suikerspin dat de eerste ontmoeting representeert.

Een onbemande snackrobot kan zelf frietjes bakken en verkopen, en gebruikt kunstmatige intelligentie om de voorraad op peil te houden. Een standaardautomaat kost 180.000 euro en kan een oplossing zijn voor het personeelsloket in de horeca - met name in themaparken, waar eten 'slechts een snelle toevoeging is'.

In enkele Duitse Rewe-supermarkten kun je een robot tegenkomen die klanten de weg naar een bepaald product kunnen wijzen. Sommige experts zien er voordeel in, anderen denken dat de robot een gimmick zal blijven, die op drukke momenten eerder in de weg staat dan nuttig is.

robot cooking

Lekker gezond

Een plantaardig dieet kan met name voor mannen het risico op risico op slaapapneu flink verminderen, blijkt uit onderzoek. De precieze reden is niet duidelijk, maar er lijkt een directe relatie met de algemeen gezonde effecten van plantaardig voedsel te zijn.

In de Verenigde Staten geldt de aardappel - net als in veel andere landen - als groente. Het Amerikaanse Voedingscentrum wil nu dat de aardappel, net als in Nederland, naar het hokje 'granen' gaat verhuizen. Kantines serveren graag goedkope friet met ketchup, omdat zowel friet (aardappel) als ketchup (tomaat) als groente kunnen worden gedeclareerd.

De extreem pittige 'hot chip challenge' mag niet langer in België worden verkocht. De chip kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken en is zo scherp dat je voor de zekerheid een handschoentje aan moet. Volwassenen kunnen het risico zelf wel inschatten, maar jongeren niet - en die vinden dankzij de sociale media het chipje bijzonder spannend.

chips

Eten is cultuur

Een freelancejournalist heeft ontdekt dat de 'patat-frietgrens' hoger ligt dan gedacht. Ook boven de grote rivieren wordt patat 'friet' genoemd, en Groningen is een soort frietenclave in patatgebied.

Albert Heijn wijzigt de naam van het verspakket 'Surinaamse roti' in gewoon 'roti' na klachten dat klanten met de gesuggereerde Hollandse groenten absoluut geen authentiek Surinaams gerecht kunnen maken. Jumbo blijft de roti wel 'Surinaams' noemen, om een 'smaakrichting' aan te geven.

Ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar heeft Starbucks in China koffie met varkensvleessmaak geïntroduceerd. Je zou dit wellicht als een extreme vorm van bulletproof koffie kunnen zien.

De Bossche bol is honderd jaar oud geworden. Het is vrijwel onmogelijk om het gebakje zonder knoeien te eten, en dat is meteen de charme ervan.

bossche bol

Foto: Gerd Eichmann op Wikimedia

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama