Open menu

maandoverzicht 256x192De Europese boerenlobby wil chocolade paaseieren verbieden. Nederlanders eten steeds meer vegetarisch, vooral voor het klimaat. Het prijsverschil tussen plantaardig en dierlijk wordt steeds kleiner. Jumbo stopt met kiloknallers. Veel arme plekken in Groot-Brittannië zijn 'voedselwoestijnen'. Op de walnoten van Dirk stond het allergeen 'walnoten' niet vermeld. Spanjaarden moeten vroeger op de avond eten. Frankrijk wil de artisjok redden. Een Amerikaan heeft meer dan 34.000 Big Macs gegeten. Nederlandse molenaars hebben de wind mee. Maart 2024 in vogelvlucht.

Een paasei is geen ei

In Brussel werkt de Europese boerenlobby aan een voorstel om chocolade paaseieren te verbieden. Chocolade paaseieren lijken qua vorm te veel op echte eieren en bovendien is de naam misleidend. Analoog aan het al bestaande verbod op zuivelbenamingen voor plantaardige producten zou er ook een verbod op eierbenamingen moeten komen, is de argumentatie. Het doel van het verbod zou met name zijn om verwarring bij de consument te voorkomen: "Alleen als iets uit een vogel komt, mag het een ei heten," aldus een woordvoerder.

paaseieren

Naschrift: check de datum van publicatie. Heel erg onrealistisch was bovenstaand idee klaarblijkelijk echter niet.

Lekker vegetarisch

Een kwart van alle hoofdmaaltijden in Nederland is vegetarisch, constateert het CBS. Was vroeger gezondheid de belangrijkste reden om minder vlees te eten, nu is het klimaat de meest genoemde motivatie. Universitair opgeleiden en hbo'ers eten vaker vegetarisch dan praktisch opgeleiden.

Het prijsverschil tussen plantaardige en dierlijke producten wordt steeds kleiner, sommige plantaardige producten zijn zelfs goedkoper dan hun dierlijke tegenhangers Daarnaast is de winstmarge van plantaardige producten ook groter, omdat er minder grondstoffen voor nodig zijn dan voor vlees.

Zeven supermarktmerken passen hun verpakkingen aan, zodat de helft van de hierop vermelde recepten vegetarisch is. Dit kan zeker effect hebben, want één op de drie mensen volgt het recept letterlijk op.

Jumbo stopt als eerste supermarkt met aanbiedingen op vers vlees. Tot voor kort was Jumbo het doelwit van Wakker Dier vanwege de kiloknallers en nu loopt de supermarkt ineens voorop in de transitie naar meer plantaardig.

In Berlijn opent Rewe een volledig plantaardige supermarkt. De kans dat deze succesvol zal zijn, is groot, want hiervoor zat in hetzelfde pand de vegan supermarkt Veganz.

De BBB en de Partij voor de Dieren hebben samen geborreld. Caroline van der Plas heeft voor de veganistische bitterballen en vegetarische toastjes gezorgd.

kroketten vegetarisch

Lekker gezond

Veel arme wijken en dorpen in het Verenigd Koninkrijk zijn 'voedselwoestijnen', waar geen vers eten te vinden is. Verschillende dorpen hebben bijvoorbeeld geen supermarkt, maar slechts een buurtwinkel die alleen ongezonde, zwaarbewerkte producten verkoopt. Tegelijkertijd zijn die voedselwoestijnen ook de plekken waar je de meeste ongezonde restaurants en fastfoodketens vindt. Dit alles vergroot de 'voedselongelijkheid' in Groot-Brittannië flink.

Mensen die maagkanker hebben gehad en regelmatig koffie drinken, hebben een duidelijk lagere kans dat deze terugkeert dan niet-koffiedrinkers. Er is al meer bewijs dat koffie de kans op kanker in het algemeen verlaagt, al is niet duidelijk waarom.

Frans onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die hebben ontbeten met snelle koolhydraten, zoals toast met jam en koffie met suiker, er gemiddeld minder aantrekkelijker uitzagen dan mensen die hun dag begonnen met volkorenbrood met boter en kaas en een kop ongezoete thee.

Bij het koken van rijst in kookbuiltjes komen microplastics vrij, en ook op andere plekken in de keuken komen microplastics voor. Het wordt daarom geadviseerd om een plastic snijplank regelmatig te vervangen en overbodige verpakkingen te vermijden.

Bij supermarkt Dirk zijn de walnoten uit de schappen gehaald, omdat het allergeen 'walnoten' niet op de verpakking stond. Dit op last van de Voedsel- en Warenautoriteit, die allergenen zeer serieus neemt.

walnoten

Een beter milieu

Het Europees Parlement wil meer recyclebare verpakkingen en gaat bepaalde wegwerpverpakkingen voor groente en fruit verbieden. Het doel is om 2040 minstens 15 procent minder vepakkingsafval te produceren dan momenteel.

Door de klimaatverandering was de afgelopen jaren droog in het vroeger zeer vruchtbare gebied rondom de rivier Po in Noord-Italë. Hierdoor dreigen de verschillende soorten risottorijst die daar traditioneel worden gekweekt, uit te sterven.

De Britse natuurbescherming National Trust heeft om milieuredenen champignons van het menu geschrapt. Champignons worden vaak op turf gekweekt, turf is gedroogde veen en veengrond is nodig om het grondwater op peil te houden. Helemaal consequent is de National Trust niet, want ze serveren nog wel gewoon vlees.

Het gebruik van insecten als eiwitbron is voer voor complottheorieën. Complotdenkers geloven dat 'de elite' de gewone burgers wil heropvoeden, dat je ziek wordt van het eten van insecten en dat ze al stiekem overal aan worden toegevoegd. Niets van dit alles is waar.

champignons bakje

Eten is cultuur

In Spanje staat de late eetcultuur weer ter discussie. Vanwege de lange siësta duren de Spaanse werkdagen bijzonder lang, waardoor veel Spanjaarden pas 's avonds laat uit eten kunnen. De regering denkt dat het beter voor de werknemers is om meer in de pas met andere Europese landen te lopen, veel Spanjaarden vindt juist dat de nachtcultuur vrijheid biedt.

Een Frans broederschap wil de artisjok redden. Deze typisch Franse groente is weinig populair onder Franse jongeren, mede omdat het schoonmaken van artisjokken een relatief tijdrovend werkje is.

Een Amerikaanse man van zeventig jaar heeft het record Big-Mac-eten verbroken: in zijn leven heeft hij al meer dan 34.000 van deze burgers gegeten. Hij is er gewoon dol op, dus hij is ook niet van plan met deze eetgewoonte te stoppen.

In Japan brengt McDonald's drie parfums uit met restaurantgeurtjes, waaronder natuurlijk frietjes. In Japanse vestigingen wordt wel vaker getest met opmerkelijke gadgets.

Turkse archeologen hebben een 8600 jaar oude deegbol gevonden. Het brood was nog niet gebakken en in het midden van het brood zou met een vinger in gedrukt zijn.

In Groot-Brittannië vind je weinig tussen goedkoop toastbroad van 50 cent en zuurdesembrood van vijf Britse pond of duurder. In vroeger tijden was witbrood voorbehouden aan de rijken, tegenwoordig is zwaarbewerkt witbrood uit de fabriek het enige brood dat veel Britten zich kunnen veroorloven.

broden

Opmerkelijk culinair

Geen 1-aprilgrap: Jumbo lanceert scanners die meten hoe rijp een avocado is. Dat is handig voor de klanten en bijkomend voordeel is dat niet iedereen in de avocado's staat te drukken.

Sinds corona hebben de molenaars de wind mee. Veel mensen zijn destijds begonnen met thuisbakken en die trend is gebleven, onder andere omdat steeds meer mensen willen weten wat ze eten.

De productie van de bieren Duvel, La Chouffe en De Koninck heeft een poosje platgelegen na een cyberaanval. Een geruststelling voor de bierliefhebbers: de brouwerij heeft zeker voldoende voorraad liggen.

Een Australisch bedrijf heeft een bosbes ter grootte van een golfbal weten te kweken. Het bedrijf is er helemaal niet op uit om zo groot mogelijke bosbessen, wel proberen ze de plant hittebestendiger te maken.

Een Koreaans restaurant in Melbourne gaat viraal met een kleine wraakactie. Bij de opening onthulde de eigenaar een opvallende banner, waarop hij zijn ex-vriendin vraagt of ze nu spijt heeft.

koreaan melbourne wraak vriendin

Foto: FanTa_DudE op Reddit

En verder


  Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama