Open menu

maandoverzicht 256x192Quorn is niet meer in Nederland te koop. Lidl legt vleesvervangers niet meer tussen het vlees. Het dierenwelzijn wordt in de Belgische grondwet opgenomen. Bruine eieren verdwijnen uit de schappen. De prijs van olijfolie blijft stijgen. Alcoholvrij is lang niet altijd alcoholvrij. Steeds meer supermarkten verkopen eiwitshakes. Chinese restaurants mogen geen Aziatische koks meer aannemen. Duitsers eisen dat het broodje döner weer goedkoper wordt. Mei 2024 in vogelvlucht.

Lekker vegetarisch

Het is je wellicht nog niet opgevallen, maar Quorn is niet langer te koop in Nederland. Het Britse bedrijf kon geen distributiepartners vinden. Daarnaast is het patent op vleesvervangers met het voor Quorn kenmerkende schimmmeleiwit verlopen.

De vleesvervangers liggen bij Lidl binnenkort niet meer tussen het vlees. En dit terwijl tijdens deze proef er zeven procent meer vleesvervangers werden verkocht. Voor flexitariërs was dit een goede manier om vaker voor een vegetarisch alternatief te kiezen.

De verkoop van vleesvervangers blijft stijgen in Duitsland. Ook de vleesconsumptie blijft licht dalen, al is de markt voor vlees nog steeds tachtig keer zo groot als die voor vegetarische producten.

veggieburger asperges

Dierlijk nieuws

Dierenwelzijn wordt in de Belgische grondwet opgenomen, ondanks tegenstemmen van de liberale partijen Open Vld en CD&V.

Het bruine ei verdwijnt langzaam uit de schappen. Witte eieren zijn goedkoper te produceren en ze zijn ook ietsje beter voor het dierenwelzijn. Veel Nederlandse consumenten geloven echter nog in de mythe dat bruine eieren gezonder zijn.

In het Overijsselse Bathmen kun je sinds kort ijs van varkensmelk kopen. Het ijs is opvallend romig en de biggetjes kunnen gewoon bij de moeder blijven drinken.

Sinds april mogen Duitse vleesbedrijven geen seizoensarbeiders meer aanstellen. Dit verbod is opgesteld nadat tijdens de coronapandemie veel buitenlandse werknemers veel tijd in hun zeer kleine woonruimtes hebben moeten doorbrengen. Uit een steekproef blijkt dat consumenten bereid zijn om dieper in de buidel te tasten voor een 'eerlijk' stukje vlees.

eieren nest

Schaarste en inflatie

De prijs van olijfolie blijft stijgen. Dit jaar valt de oogst tegen als gevolg van een natuurlijke cyclus in combinatie de klimaatverandering. In Groot-Brittannië zal een fles extra virgine naar verwachting de 16 pond aantikken, bij Albert Heijn kost een fles AH extra vierge momenteel 9,49 euro.

Een kopje koffie in de Britse horeca zal binnenkort de psychologische grens van vijf pond doorbreken. De koffiebonen zijn duur vanwege de situatie in de Rode Zee behoorlijk aan de prijs, maar de algemene inflatie speelt een belangrijkere rol.

De genetisch gemodificeerde gouden rijst, verrijkt met bètacaroteen, zou een belangrijke bijdrage moeten leveren in de strijd tegen vitamine-A-gebrek in ontwikkelingslanden. Via de rechter heeft Greenpeace de aanbouw echter vooralsnog weten te blokkeren: Greenpeace vreest voor schadelijke monoculturen, de normalisering van genetische modificatie en afhankelijkheid van een gepatenteerde rijstsoort.

Temidden van de schaarste en inflatie floreert onder de happy few luxe en bijzonder fruit waar een flink prijskaartje aan kan hangen, zoals een ananas die maar liefst 395 dollar kost.

Het is wellicht goedkoper en je hebt misschien meer keus, maar toch is het niet de bedoeling dat gasten van Fletcher hotels hun eten bij Thuisbezorgd bestellen. De hotels hebben tenslotte zelf roomservice en restaurants, die daardoor inkomsten mislopen. De hotelketen wijst hier nu op in een flyer, die in elke hotelkamer ligt.

olijfolie inschenken

Lekker gezond

Alcoholvrij is lang niet altijd alcoholvrij, mede door verschillen in wetgeving tussen Europese landen. Zo mag een alcoholvrij biertje in Nederland maar tot 0,1% alcohol bevatten, maar als de Engelse term 'non-alcoholic' wordt gebruikt, ligt de grens ineens bij 0,5%. De branche wil duidelijkheid.

Voedselverpakkingen worden steeds kleiner. Dat is goed voor het milieu, maar slecht voor de leesbaarheid van de wettelijk verplichte productinformatie, zoals voedingswaardes en allergenen. Dat is zeker het geval als die informatie in verschillende Europese talen wordt gegeven, wat dikwijls voorkomt.

Eiwitrijke shakes en repen zijn populair, dus steeds meer supermarkten nemen ze in hun assortiment op. Binnenkort komen er ook huismerkproducten. Voor de meeste recreatieve sporters zijn de gezondheidsvoordelen minimaal, maar veel kwaad kan het niet - behalve dan voor de portemonnee.

Een tuinbouwer uit het Westland mag zijn werknemers een gratis gezonde lunch aanbieden zonder daarover 80% belasting te betalen. De Belastingdienst zag de lunches als verkapt loon, de rechter bepaalde echter dat het ook als beleid ter voorkoming van ziekteverzuim kan worden gezien.

De Britse voedingswetenschapper Chris van Tulleken heeft een boek over zwaarbewerkt voedsel geschreven. In een interview verklaart hij dat zwaarbewerkte producten aanzetten tot overconsumptie, doordat ze niet verzadigen en je ze extra makkelijk naar binnen kan werken.

pizzadozen blikjes

Eten is cultuur

Vanaf juli mogen er geen Aziatische koks in Chinese restaurants worden aangenomen. Dit verbod wordt ingevoerd nadat  er verschillende misstanden aan het licht zijn gekomen. Ze mogen wel via de 'normale regeling' Aziatische koks aannemen, maar moeten voorrang geven aan Europese basiskoks. De branchevereniging stelt dat het idee van een specialisatiecursus van twee maanden niet te vergelijken is met de jarenlange ervaring die Aziatische koks doorgaans meebrengen.

In Duitsland is de prijs van een broodje döner in de afgelopen jaren bijna verdubbeld tot ongeveer acht euro. Die prijsstijging is in lijn met de algemene inflatie en de stijgende loon- en energiekosten. Toch stellen veel Duitsers, gesteund door de links-georienteerde partijen, Scholz verantwoordelijk. Zelfs de milieuvriendelijke Groenen roepen op om de populaire vleesbroodjes goedkoper en daarmee betaalbaarder te maken.

Frankrijk heeft het record voor het langste stokbrood terugveroverd van rivaal Italie. Om dit doel te bereiken hebben ze een stokbrood van 140,53 meter gebakken. Tegelijkertijd is er een postzegel met stokbroodgeur gelanceerd, om de zeer geliefde '250 gram aan magie en perfectie' te vieren.

Een Italiaanse oma heeft het melkpoeder voor haar kleinkind per ongeluk vermengd met witte wijn in plaats van met water. Het kind belandde in een alcoholcoma, maar is aan de beterende hand.

Een piepkleine tacobar met slechts vier gerechten in Mexico-Stad heeft een Michelinster gekregen. Het geheim van dit opmerkelijke succes is de eenvoud.

stokbroden mand

En verder


  Meer!

 

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama