Open menu

KisirSjabloonDeze week verkennen we de keukens van het Middellandse Zeegebied. We reizen kriskas door het gebied en proberen van zoveel mogelijk landen te proeven. Het gebied is natuurlijk veel groter dan enkel Zuid-Europa. Daarom beginnen we maar meteen met een Tunesische rijstschotel met groenten en kikkererwten. Daarna bereiden we een Italiaanse ragout met courgette en tomaat en daarbij saffraanrisotto. Op woensdag eten we couscous met zeven groenten en op donderdag taboulé op Turkse wijze met halloumi-groentespiesjes. Op vrijdag snacken we met groenterolletjes met hazelnoot en feta.en daarbij tzatziki. Op zaterdag eten we Spaanse patatas bravas met gevulde portobello’s. Afsluiten doen we op zondag met Sardijnse arrubiolus.

Maandag

Onze culinaire reis start in Tunesië. Op de website van de Belgische supermarkt Colruyt vinden we een recept voor Tunesische rijstschotel met groenten en kikkererwten. Het bijzondere aan dit gerecht is dat je de rijst en de groenten samen gaar stoomt. Hier hoort natuurlijk harissa, Tunesische peperpasta, bij. Die kun je in een tube of potje kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken.

Dinsdag

Natuurlijk gaan we Italië niet overslaan. Uit dit land maken we ragù di zucchine, courgette-tomatenragout. In wezen is dit een primo piatto, een (stevig) voorgerecht. Natuurlijk kan dit ook als hoofdgerecht. Geef er risotto met saffraan bij of anders gewoon een stuk brood.

ZucchiniRagu

Woensdag

We gaan helemaal naar het westen, naar de straat van Gibraltar, waar de Middellandse Zee begint, naar de Maghreb. Al Maghreb betekent trouwens gewoon "het westen" in het Arabisch. Vanavond eten we couscous met zeven groenten, één van de nationale gerechten van Marokko. Het aantal groenten bepaal je eigenlijk zelf. Het is een prima gerecht om restjes in te verwerken.

couscous 7 groenten 03 op tafel

 

Donderdag

Op deze mooie zomeravond maken we kısır, ofwel taboulé op Turkse wijze. Door de rode bietjes kleurt deze mooi roze. De i zonder puntje spreek je trouwens uit als een swja, zoals de letter e in lopen. We hebben ergens wel zin om te barbecue aan te zetten, maar om praktische redenen gebruiken we toch de oven om deze groentespiesjes met halloumi te bakken. Lekker met wat komkommer, olijven, knoflook en pikante saus.

Groentespies

Vrijdag

In gedachten steken we de grens over bij Edirne, alias Adrianoupolis, en komen in Griekenland. Als snackerige maaltijd maken we groenterolletjes met hazelnoot en feta. Erg lekker met tzatziki.

griekse rolletjes judith

Zaterdag

Hoewel Duitsland de populairste buitenlandse bestemming van de Nederlanders blijkt, is Spanje misschien toch het land waar we het meest bij wegdromen. Daarom kan Spanje ook niet ontbreken in het weekmenu. We maken een tapasachtig hoofdgerecht: patatas bravas met gevulde portobello’s. Geef er verder nog bijvoorbeeld sperzieboontjes bij, die je eerst kookt en daarna opbakt met een uitje en een teentje knoflook.

patatas bravas 600px

Zondag

We maakten al de hele week gerechten uit landen die aan de Middellandse Zee liggen. Daarom lijkt het alsof we gebieden die er pal in liggen zijn vergeten. Dat maken we vandaag goed met lekkers uit Sardinië, een eiland dat staatkundig tot Italië behoort, maar toch een heel eigen cultuur en taal (of eerder talen) heeft. Voor bij de koffie maken we arrubiolus, een soort oliebollen van ricotta met sinaasappelzeste.

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama