Iedereen kent borsjtsj, de rode-bietensoep uit Oost-Europa. Dat is eerder een wintergerecht. Voor de zomer bestaat er echter een koude, felroze variant: chłodni. Die soep heeft de oorsprong in Polen en Litouwen. Hier bestaan ook heel wat versies van, maar wij maken er eentje met ingrediënten die je bij ons in de supermarkt probleemloos kunt vinden: qua groenten komkommer en radijs en qua soepbasis karnemelk en yoghurt. Afwerken doe je met een half hardgekookt ei. Dit zorgt voor meer vulling en het maakt het geheel ook romiger. En voor wie het zich afvraagt: de L met een streep erdoor spreek je uit als een W: chwodnik dus.
Boustany is Arabisch voor ‘mijn tuin’ en hiermee refereert de auteur aan zijn thuisland Palestina én aan de tuin van zijn grootouders. Daar ontstond zijn liefde voor groenten en fruit, leerde hij ruiken en proeven, en werd de basis gelegd voor zijn carrière als kok en kookboekenschrijver. Sami Tamimi is een Palestijnse chefkok die in Londen woont en werkt. Hij schreef mee aan twee van de kookboeken van Ottolenghi en is mede-eigenaar van het catering- en restaurantbedrijf Ottolenghi. Samen met Tara Wigley schreef hij zijn derde kookboek, Falastin, over de keuken van Palestina. Zijn vierde kookboek schreef hij zonder co-auteur en hij gaf het het motto: “Een ode aan de groente uit mijn Palestijnse keuken”. Boustany is een erg persoonlijk boek, gevuld met kleurrijke, smaakvolle recepten en verhalen over het land, de tradities en de cultuur waarin Tamimi opgroeide.
De eerste hittegolf hebben we al achter de kiezen en het is nu nog steeds bepaald geen kwakkelzomertje. Daarom pakken we deze week uit met allerhande koude gerechten, maar ook met een paar warme gerechten die het ook goed doen bij warm weer. We beginnen met een vegan couscoussalade en gaan verder met een salmorejo uit Andalusië. Risotto van parelcouscous met spinazie eten we op woensdag, en op donderdag zetten we een kleurrijke broccolisalade op tafel. Het weekend starten we met een simpele barbecue met daarbij een pasta-pestosalade en een fris glas sangria. Daarna mag het iets geraffineerder met masala dosa's met rode biet en aardappel. Op zondag maken we tot slot zelf ijs.
Onlangs kwam in het nieuws dat steeds meer vegetarische restaurants de deuren sluiten of weer vlees in het menu opnemen. Dit werd juist als een positieve ontwikkeling gepresenteerd: het vegetarische aanbod in reguliere restaurants is ondertussen flink groter en breder geworden. Een mooie aanleiding om eens terug te blikken op de vegetarische ontwikkelingen in de afgelopen twee decennia, met smakelijke en minder smakelijke anekdotes.
Ook deze week hebben we voor jullie ons archief - èn daarbuiten- afgespeurd naar de lekkerste recepten om je eetweek te vullen. We beginnen makkelijk, want wie wil er na een doordeweekse werkdag urenlang in de keuken staan? In het weekend pakken we wat meer uit met friet en zelfgemaakte bloemkoolwings. We gebruiken de restanten van de bloemkool als basis voor de soep op zondag. Fijn voor je budget én je hoeft niets weg te gooien.
Ik stuitte op een recept voor 'eenvoudige vegan feta', een ellenlange blogpost met aan het eind een recept dat volgens Sven nog uit de jaren 1990 stamt. In die tijd moest je als vegetariër nog creatief zijn, laat staan als veganist. Niemand van de redactie had het recept ooit gemaakt, reden genoeg om me er gewoon aan te wagen met een restje tofu dat ik toch nog in huis had. Ik heb het recept nog iets verder vereenvoudigd en de verhoudingen naar eigen inzicht aangepast. Het resultaat is natuurlijk niet vegan feta, maar de gemarineerde tofublokjes smaken daadwerkelijk lekker ziltig en kruidig.
De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert meer peulvruchten en minder vlees te eten, de minister van Omgeving en Landbouw is hierover ontstemd. Volgens het AD is Zwolle de duurste lunchstad van Nederland, maar wij denken dat het gemiddelde compleet vertekend is door positieve uitschieters als De Librije. Het Pentagon Pizza Report zag de aanval van Israel op Iran al aankomen. Brussel verliest zijn ambachtelijke bakkers. Fransen gooien te veel baguettes weg. Een pak koffie kost binnenkort meer dan tien euro. Een Belgische astronaut neemt nationale gerechten mee de ruimte in. Juni 2025 in vogelvlucht.
We zitten alweer in de eerste week van juli. Afgezien van af en toe een zomers buitje domineert de zon en kunnen we lekker buiten eten. Daarom eten we deze week elke dag salade - en dat is allesbehalve saai. We beginnen de week met een chille orzosalade, en op dinsdag eten we een frisse wittekoolsalade met Weense aardappelsalade en een plantaardig worstje. Wraps met salade van bloemkool en kikkererwten met tahindressing is een fijne afwisseling op de woensdag, net als de tempeh in poesta-style met gele citroenrijst op donderdag. Vrijdag serveren we krieltjessalade met peterseliepesto bij de asperges en zaterdag komen we in vakantiestemming met een Griekse salade deluxe. Voor het zondagmiddagbezoek maken we watermeloencarpaccio.
Dit gerecht doet denken aan shakshuka, waarbij je ook eieren gaart in een krachtige tomatensaus. Normaal gesproken wordt dit gerecht gemaakt met chorizo en gedroogde ham. Die worden hier vervangen door paddenstoelen en paprikapoeder, gegarneerd met een salsa van doperwten, bladpeterselie en knoflook.
Citytrippers bezoeken in Vlaanderen massaal Brugge, Antwerpen en Gent. Sinds enkele jaren staat bij sommigen ook Mechelen op hun programma, en terecht. In het begin van de zestiende eeuw was het de bestuurlijke en juridische hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden onder Margaretha van Oostenrijk. Van dit roemrijk verleden vind je vele sporen, zoals het prachtige stadspaleis en museum Hof Van Busleyden of de imposante Sint-Romboutskathedraal. Aan interessante katholieke kerken is er in de zetel van de aartsbisschop geen gebrek: in zeven historische kerken vertellen op drukke bezoekdagen vrijwilligers dikwijls wetenswaardigheden erover. Bovendien is dit een aantrekkelijke, levendige stad met leuke straten en pleinen waarin het aangenaam wandelen is. Maar de vraag waar gaan we iets eten en drinken is lastig, want de keuzemogelijkheden zijn groot.